Herdenkingen Hiroshima en Nagasaki

De honderdduizenden slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima (6-8-'45) en Nagasaki (9-8-'45) werden ook dit jaar in Nederland herdacht, onder meer bij Volkel, in Den Haag en in Amsterdam.

Volkel
Van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 augustus herdacht een groep vredesactivisten, voorzien van spandoeken, Hiroshima en Nagasaki. Ze installeerden zich daartoe bij de hoofdpoort van vliegbasis Volkel, waar Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen.

In Volkel is er al vele jaren in de bossen nabij de vliegbasis een anti-nucleair vredesactiekamp. Sinds dit jaar is er ook een vredesinformatiecentrum geopend.

foto Hiroshimadag, Plein, Den HaagDen Haag
Op Hiroshimadag hielden demonstranten van 'Akties tegen Kernwapens' op het Plein, bij het ministerie van 'defensie', een theateractie, met onder meer een optreden van 'George Bush jr.', die opriep tot stilzwijgen over kernwapens. Ook hielden zij een enqute, met vragen aan voorbijgangers of zij op de hoogte zijn van de aanwezigheid van kernwapens in Nederland, of men vindt dat de burgers recht hebben op informatie en openheid hierover en wat er met deze massavernietigingswapens moet gebeuren. Het ligt in de bedoeling om komende 1 oktober de uitslag van de enqute bekend te maken voor het Vredespaleis. Op die dag werden na WO II de 'principes van Neurenberg' vastgelegd, die stellen dat het ieders recht en plicht is zich te verzetten tegen de voorbereiding van oorlogsmisdaden. In het Vredespaleis zetelt het Internationaal Gerechtshof, dat op 8 juli 1996 kernwapens illegaal verklaarde.

Amsterdam
Op 9 augustus hielden Vrouwen voor Vrede en diverse andere vredesorganisaties de jaarlijkse herden­kings­manifestatie bij de St. Antonie­sluis, tegenover het Rembrandthuis.

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 18 september 2002