hoofdmenu

Burgerinspectie op Volkel geslaagde happening

Nooit vermoed dat het vredeslied van de jaren '80 ('Wij vechten tegen de wapens, de wapens van de macht...') zó een stimulerende sfeer kon scheppen voor burgerinspecties! Dit lied uit luidsprekers bij de hoofdpoort van kernwapenbasis Volkel, was op deze eerste oktober het startsein voor een vliegende run van 30 burgerinspecteurs met kniptang in aanslag naar de hekken. Dit, onder de verbijsterde blikken van politie, luchtmachtpersoneel, journalisten (zie foto) en van menigeen onder de omstreeks 30 achtergebleven demonstranten. Twee inspectrices, ook zij getooid met een fraai-rode band om de arm met de woorden 'burgerinspecteur', zagen kans om op het wachtverblijf achter de poort te klimmen, waar ze, gehinderd door toegesnelde militairen hun spandoek uitrolden. Omstreeks 25 inspecteurs werden gearresteerd, onder wie senator Tom Pitstra. 's Avonds waren ze weer vrij.

Voordat de inspecteurs de hekken beproefden, hadden zij zich aan de poort vervoegd om toestemming te vragen hun taak op de basis uit te voeren. Na weigering zagen zij zich op grond van het internationaal recht genoodzaakt zélf te zorgen voor toegang. Op grond van ditzelfde recht waren op deze 'Abolition Day' burgerinspecteurs in de weer op kernwapenbases in België (Kleine Brogel), Schotland (Faslane), Duitsland en de VS.

De middag was begonnen met een gedegen programma, verzorgd door de 'Werkgroep Burgerinspectie 1 oktober'. Namens deze groep opende Elise Leijten een reeks informatieve en gedreven toespraken van Hans Wiebenga (Pais en Museum voor Vrede en Geweldloosheid), Lydia Rood (schrijfster), Karel Koster (AMOK en Werkgroep Eurobom), Ak Malten (Abolition 2000), Tom Pitstra (GroenLinks) en Nico Steijnen (Ver. Juristen voor de Vrede). Uw verslaggever sprak over Kees Koning. Jos Linnebank zong uit z'n vredesrepertoire, zonder de recente kernramp in Japan over te slaan. Onder veel hilariteit schalde tot drie maal toe de stem van een ondervoorlichter van Volkel over de demonstranten, geregistreerd van de 'voice mail' van de organisatoren: 'Met ... [onverstaanbare naam] van de voorlichting van de luchtmachtbasis Volkel. Wij hebben uw schriftelijke verzoek [om toestemming voor de burgerinspectie] ontvangen, maar kunnen daar geen gevolg aan geven'. Vervolgens klonken de woorden van Wim Kok, tot de 400.000 vredesdemonstranten op 21-11-81 in Amsterdam: 'weg met de atoomwapens (...)'.

Terwijl de inspecteurs zich naar het hek repten, ontstond voor de poort een groot wollen vredesweb. De volgende dag werd een nieuwe inspectie verhinderd door basispersoneel.

Gerard van Alkemade

Naar: Inhoudsopgave archief of Inhoudsopgave 't Kan Anders


Last Updated 20 april 2000