hoofdmenu

Piggelmee

In welke jaren spaarde mijn moeder Piggelmee-plaatjes van Van Nelle? We nemen het ruim: ergens op weg in de twintigste eeuw. Voor mij of voor mijn kinderen? Zelfs dat is in de vergetelheid geraakt. Bij de plaatjes hoorde uiteraard een boekje, waarin het befaamde sprookje. Dat waren nog eens tijden!

Dat het Piggelmeeboek een extra boodschap bevatte, begonnen we pas te merken in de jaren zestig en zeventig, het verhaaltje beleefde een revival. In die zinderende tijden , golvend van Beatles naar Provo naar "Baas in eigen buik" en "Geen woning geen kroning" werd bij het Lieverdje op het Spui in Amsterdam De Verslaafde Consument te schande gezet, een heftig jongerenverzet tegen het maatschappelijk streven naar Meer meer. De door reclame ziekgedreunde consument moest wakker geschud. En in die dagen was het niemand minder dan Roel van Duyn die ons Piggelmee te leen vroeg... om het daarna (excuus, excuus) kwijt te raken! Jammer, maar het was tenslotte Roel!

Wie Piggelmee was? Een mannetje, tevreden wonend met zijn vrouwtje Tureluur in een Keulse pot. Op een dag ziet hij kans om van een "visje visje in de zee" een huisje kado te krijgen. Ze zijn dolgelukkig maar al snel verlangen ze gordijntjes, een tafel, stoelen... ja, zelfs een kopje thee, nog lekkerder dan Van Nelles! Dat gaat te ver en het geërgerde zee-godje straft het tweetal , ze worden terugverwezen naar de Keulse pot.

Onze maatschappij telt nog altijd vele Piggelmees en Tureluurtjes, ze zijn niet veel wijzer geworden, ze willen altijd nog hetzelfde: meer dan ze op kunnen.

Leest zo'n verwende consument boeken? Dat nog wel, geloof ik. Mocht er een in het bezit zijn van een antiquarische Piggelmee...

Miep

Naar: Inhoudsopgave archief of Inhoudsopgave 't Kan Anders


Last Updated 17 januari 2000