Sjaloom?

hoe verder met Israël?

De journalist Gideon Levy (van de Israëlische krant Ha'aretz), te gast in 'De Balie', Amsterdam, vroeg zich af hoe het verder moet in zijn land: is het wachten op nog meer bloedvergieten of zullen er concessies worden gedaan? Hij gelooft dat een rechtvaardig optredend Israël -ook al is het klein- een betere garantie voor de toekomst biedt: 'De wereld was op onze hand toen we rechtvaardig waren en na Oslo stond de wereld ook achter ons.'

"Maar laten we eerlijk zijn: de wereld is nu tegen ons omdat we geen rechtvaardigheid betrachten. Wij zijn de bezetter, wij zijn sterker. In dit vreselijke conflict zijn tot nu toe meer dan 450 Palestijnen gedood en minder dan 100 Joden. Israël is een supermacht. Het hele probleem gaat uiteindelijk om de nederzettingen en de kolonisten. Zonder de nederzettingen zou alles veel eenvoudiger zijn; ondertussen was dat juist de reden om zich daar te vestigen: ze verhinderen met succes een oplossing."

"Wie zijn de mensen die zeggen dat men gereed was om de Palestijnen hun staat te geven? Een staat met nederzettingen? Een onafhankelijke staat met om de vijf kilometer een Joodse nederzetting die bewaakt wordt door Joodse soldaten, met speciale Joodse wegen naar de nederzettingen, is onmogelijk. Kijk naar Gaza: voor een paar honderd Joodse families bloedt heel Gaza!"

Op een andere locatie (hotel 'De Wereld' in Wageningen) toont antropoloog drs. Robert Soeterik enkele veelzeggende cijfers over door Israël bezette gebieden:

  • tussen 1994 en 1999 steeg het aantal Joodse kolonisten van rond 140.000 naar 200.000
  • tussen 1993 en 1999 is naar schatting 400 vierkante kilometer grond van de westelijke Jordaanoever en de strook van Gaza door Israël onteigend
  • sinds 1987 zijn door Israëlische autoriteiten op de westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem 2.650 'illegaal gebouwde' Palestijnse woonhuizen met de grond gelijkgemaakt
  • in het kader van het Oslo-II-accoord valt 56,6% van het water van de westelijke Jordaanoever aan Israël toe en 23,8% aan de inmiddels 200.000 kolonisten; maar 19,6% (!) is voor de 1,2 miljoen daar woonachtige Palestijnen.

Bovengenoemde feiten laten zich moeilijk rijmen met een vredesproces. Ze zijn daarentegen wel in lijn met het uitgangspunt van de politiek van de staat Israël: het verkrijgen van de controle over zoveel mogelijk van het grondgebied met daarop zo min mogelijk van de oorspronkelijke bevolking. Je moet helaas constateren dat het Beloofde Land is verworden tot het Beroofde Land.

Jan Baan

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 8 september 2001