Rechtszaken deel van de strijd

overzicht lopende zaken tegen vredes- en milieu-activisten

Activisten voor een leefbare wereld zien rechtszaken als een belangrijk onderdeel van hun strijd. Toon ook uw solidariteit op de zittingen! Hier volgt een overzicht van gevoerde en nog lopende zaken.

Processen vanwege Volkelacties

Op dit moment lopen er een aantal processen rond burgerinspecties en andere vredesacties op kernwapenbasis Volkel.
* een hoger beroep van vier burgerinspectrices tegen het vonnis van de politierechter i.v.m. de burgerinspectie van 1 oktober 1998. Een eerdere zittingsdatum is uitgesteld op verzoek van burgerinspectrices en advocaat. Nog geen nieuwe datum.
* een cassatieverzoek van 5 burgerinspecteurs/trices bij de Hoge Raad tegen het in hoger beroep bevestigde vonnis (boetes en schadevergoeding) i.v.m. de burgerinspectie op 2 april '99 gedurende het Paasvredesactiekamp. Geen datum bekend.
* de politierechter heeft het proces tegen 1 burgerinspecteur op 1 oktober 1999 aangehouden i.v.m. het verweer dat voor een vergelijkbare actie (verboden terrein art. 461) op 1 oktober 2000, zo'n 35 vredesactivisten niet vervolgd worden. De officier van justitie vond het gepleegde feit een te geringe inbreuk op de rechtsorde en/of dat er voor een veroordeling te weinig schade was veroorzaakt, maar waarschuwde iedereen voor herhaling. Hoewel de inzet van de burgerinspecties de erkenning van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 8 juli '96 m.b.t. de illegaliteit van de kernwapens is, is het toch een vorm van rechtsongelijkheid dat wat in 2000 geseponeerd wordt, in de jaren '98 en '99 wèl wordt vervolgd. Geen datum bekend.
* Op 7 maart 2001 zijn tòch 14 burgerinspecteurs van de inspectie op 1 oktober 2000 gedagvaard om voor de politierechter te verschijnen. Hen wordt naast art. 461 (verboden terrein) ook art. 350 (vernieling) en art. 141 (openbare geweldpleging in vereniging) ten laste gelegd.
* Op 13 juni 2001 zijn zowel 8 vredesactivisten i.v.m. hun bezettingsactie van een bunker en bezoek aan de Amerikaanse QRA ('quick reaction alert')-eenheid gedagvaard, alsook 8 vredesactivisten die vanuit het Kerstvredesactiekamp een actie hielden op 27 december op/bij de vliegbasis. Twee buitenlandse activisten werden na 8 dagen arrest gedeporteerd en mogen een halfjaar Nederland niet in (zie p. 1 van dit blad).

Duidelijk is dat vanaf 1 oktober 2000 artikel 141 (openbare geweldpleging in vereniging) vrijwel standaard wordt ingezet tegen vredesactivisten op kernwapenbasis Volkel, dat mensen in verzekering worden gesteld en langduriger vastgehouden, en dat buitenlandse activisten onwelkom zijn bij de autoriteiten. We zullen kabaal moeten maken over deze pogingen het rechtmatige verzet tegen de illegale massavernietigingswapens op Volkel te criminaliseren. De processen op 7 maart en 13 juni 2001 zullen we dan ook actie/demonstratie/manifestatie organiseren om de vredesactivisten te ondersteunen.
Zie verdere aankondigingen op de vredeslijst http://www.ddh.nl/vrede of bel 070-3890235.

NB: Houdt Akties tegen Kernwapens op de hoogte van evt. boetes en dagvaardingen, uitspraken en seponeringen: p/a Postbus 92066, 1090 AB Amsterdam.

Ander 'klein' procesnieuws

* Op 22 januari moeten 5 vredesactivisten voorkomen bij de politierechter in Almelo voor de bezetting van een radartoren van Hollandse Signaal Apparaten, op 25 april 2000 gedurende het Paasvredesactiekamp.
* Op 26 februari: rechtzaak tegen de millieuactivisten die deelnamen aan de rolschaatsactie op de snelweg (de Utrechtse Baan, Den Haag) in juni 1999.
Info: 030-2382218
* Processen rond de Klimaatconferentie: op 4 januari j.l. heeft de politierechter de eerste zaken tegen millieuactivisten behandeld die tijdens de conferentie in november in Den Haag werden opgepakt. De rechtbank kwam tot twaalf vrijspraken en legde twaalf boetes op varierend van 250,- tot 750,-. Op 11 en 12 januari zijn andere millieuactivisten rond de Klimaattop gedagvaard, o.a. de 91 arrestanten die opgepakt werden tijdens de anti-kernenergiedemonstratie op 22 november. Van hen zijn er 58 veroordeeld tot boetes van f.250,-.
Info: WISE, 020-6126368.

Rob Boogert

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Updated: 7 februari 2001