Herdenkingen Hiroshima en Nagasaki op kernwapenbasis Volkel

Op 6 augustus herdachten drie vrouwen van het Volkelse Vredesactiekamp de slachtoffers van wellicht de grootste oorlogsmisdaad uit de geschiedenis: de atoombom op de Japanse stad Hiroshima, precies 56 jaar geleden. De herdenking vond plaats met een gedurfde actie: bezetting van de radartoren op kernwapenbasis Volkel. Het drietal wist de bezetting zes uur lang vol te houden, werd gearresteerd en nog dezelfde dag weer vrijgelaten.

Drie dagen later herdachten de activistes - eveneens binnen de hekken van Volkel - de bom op Nagasaki (9 augustus 1945). Op Amerikaans grondgebied, het kernwapendeel van de basis, schilderden ze toepasselijke teksten 'No peace with nuclear bombs' en 'Take back your nuclear bombs' op enkele gebouwtjes en lijmden er een aantal sloten dicht. Op de zogenoemde 'Tropo-site', met voorzieningen voor de nucleaire taak van Volkel, kantelden de vrouwen een satellietschotel. Vervolgens wisten zij de basis onopgemerkt te verlaten.

Leuzen op gebouwen vliegbasis Volkel.

Wanhopige onderdrukkers

Ruim een week later, op 7 augustus, bedwongen de activistes opnieuw het hekwerk van de basis voor een inspectie van het Amerikaanse deel. Amerikaans personeel wilde hen daar staande houden en vervolgens overdragen aan Nederlandse militaire collega's. Maar de aanhouding werd gefrustreerd door een dichte deur die de activistes van de Amerikanen scheidde; de laatsten wisten de code niet meer om de deur te openen. Hun lijden duurde niet lang: de menslievende en onbaatzuchtige activistes verschaften hun wanhopige onderdrukkers de codesleutel; de vrouwen hadden deze al enige tijd in hun veilige handen. Wellicht dat de Amerikanen uit dankbaarheid de Nederlandse autoriteiten maanden dit keer coulant te zijn: de vrouwen werden zonder dagvaarding vrijgelaten!

Gerard van Alkemade

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 7 september 2001