Twee tot vijf maanden cel voor anti-militaristen

tekening vredeactiekamp Op 15 mei moesten drie activistes van het VredesActieKamp in Volkel voor de politierechter in Den Bosch verschijnen vanwege hun vele acties van de afgelopen jaren op de kernwapenbasis Volkel. Die acties waren gericht tegen de Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis.

Bezetting radartoren
Een van de acties was de bezetting van de radartoren op de vliegbasis op Hiroshimadag 6 augustus 2001. Door deze actie kon de radartoren 8 uur lang niet gebruikt worden. Op de dag van de actie ontkende de vliegbasis in alle toonaarden dat ze hinder ondervonden van de bezetting van de radartoren. Er waren die ochtend, ondanks de bezetting, drie F-16's opgestegen. Geen gevaar voor het vliegverkeer dus, zou je zeggen. Het waren acties als deze, bezetting van de radartoren of de verkeerstoren, die bij de plaatselijke bevolking op sympathie konden rekenen.

Publieke opinie positief
Na de bezetting van de radartoren interviewde de lokale tv mensen op straat. De reacties waren voornamelijk positief, mensen vonden de actie wel een stunt en 'het is goed dat er actie wordt gevoerd, want die kernwapens moeten hier toch weg ', werd er gezegd. Onder druk van de publieke opinie beweerde zelfs de vliegbasis die dag dat ze de actie konden waarderen!

'Verzet bij arrestatie'
Twee van de activistes verschenen op de zitting, die 15de mei. De derde, Mariëtte Moors, had er geen zin in. Ze had al zo vaak voor de rechter gestaan voor haar acties tegen de kernwapens op Volkel, haar verhaal was bekend bij de rechters. De twee vrouwen die wel verschenen moesten beide onder andere voorkomen voor 'verzet bij arrestatie' en zelfs 'mishandeling' (van een ambtenaar in functie). In die gevallen ging het om zeer gewelddadige arrestaties, (door de politie na een burgerinspectie op 1 oktober en door een arrestatieteam van de marechaussee tijdens de open dagen van de vliegbasis), waarbij geen sprake was van verzet, wel van noodweer tegen het geweld van politie en marechaussee.

De rechtszaak
De rechtszaak duurde bijna de hele dag. De OvJ eiste twee maanden gevangenisstraf voor Mariëtte en vijf maanden voor de twee andere vrouwen. Lang hoefde de rechter niet na te denken om tot een vonnis te komen. Hij oordeelde dat alle aanklachten bewezen waren, zowel het in gevaar brengen van het vliegverkeer, als 'verzet bij arrestatie', de 'mishandeling' en alle andere aanklachten zoals 'vernieling' en 'openlijke geweldpleging' (voor schilderen en/of knippen) en niet respecteren van verboden toegang. In de gevallen van 'verzet bij arrestatie' en 'mishandeling' negeerde hij vele getuigenverklaringen en de verklaringen van de activistes, die een heel ander beeld van de situatie hadden geschetst. Hij veroordeelde Mariëtte tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk; de twee andere vrouwen werden veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Hoger beroep
Het OM eist al jarenlang hoge gevangenisstraffen tegen anti-militaristen die in Volkel actief zijn. Een enkele keer volgt de rechter zo'n eis en deelt flinke straffen uit: een paar weken cel voor het betreden van de vliegbasis of het beschilderen van een hondenbord. Meestal geven rechters echter (op verzoek) een geldboete of een taakstraf. Vanuit het VAK (Vredesactiekamp) vinden geregeld acties op de vliegbasis plaats, zowel openlijke, zoals bezettingen en burgerinspecties, als niet-openlijke acties. Het hoger beroep is op 25 oktober om 2.10 u. bij het Gerechtshof in Den Bosch.

VAK (Vredesactiekamp) Volkel; www.vredesaktiekamp.nl

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 1 juli 2002