Geweldloosheid in beeld brengen

project voor de Rotterdamse jeugd

De gemeente Rotterdam heeft in november 2001 20.000 euro beschikbaar gesteld voor een op de jeugd gericht project, dat inhoud geeft aan het streven naar een 'Cultuur van Vrede en Geweldloosheid'. De - in 2001 - zeer actieve groep 'Rondom Erasmus'* heeft de Stichting 'Formaat' benaderd om dit geld goed te besteden. De methodiek die 'Formaat' hanteert sluit nauw aan bij de filosofie van de door de VN uitgeroepen decade voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de Kinderen van de Wereld.

'Formaat' heeft de uitdaging aangenomen en een projectopzet gemaakt. De doelstelling van dit project zal zijn: geef de Rotterdamse jeugd de gelegenheid in beeld te brengen wat hun visie is op een cultuur van vrede en geweldloosheid. De gebundelde beelden van de jonge Rotterdammers moeten leiden tot een advies aan de gemeenteraad. Waarna die het 'vertaalt' in nieuw beleid. Het Rotterdamse project en het resultaat ervan wordt ter kennis gebracht van het Oostenrijkse Graz, de Europese Culturele Hoofdstad 2003, waar met theater de dialoog en de communicatie in de bevolking wordt bevorderd en geweldloze conflictoplossingen onderzocht.

'Formaat' heeft gekozen voor de workshopmethode. De ideeën van de jonge Rotterdammers worden na inventarisatie verwerkt in diverse workshops, waarin zij onder leiding van professionele dramadocenten de ideeën uitbeelden. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de techniek 'Standbeeldtheater'. Binnen een tijdsbestek van twee weken trekken de tien workshops door de stad Rotterdam om overal hun oplossing voor een vreedzamer wereld uit te beelden. Uiteindelijk resulteert het in een totale grote presentatie van alle workshops op een centraal en aansprekend punt. Uiteraard wordt gerekend op publiciteit en middelen van/door derden! Zoals jullie zien: een prima idee dat zeker meerwaarde heeft voor de toekomst! We hebben er alle vertrouwen in dat ondanks de politieke aardverschuiving, uit Rotterdam weer vernieuwing komt waaien.... we houden je op de hoogte.

Anke Polak

* Een werkgroep van het Humanistisch Vredeberaad en Pais.

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 23 april 2002