Vredes-infocentrum bij atoombasis Volkel

Vredes-infocentrum Volkel Het onlangs gekraakte huis aan de Bovenstraat nr. 9, dichtbij de hoofdpoort van atoombasis Volkel is langzamerhand klaar voor z'n functie: vredes-infocentrum.

Tot de vredesvoorlichters van het centrum behoren ervaren krachten van het vredesactiekamp op het bosperceeltje van Atoomvrijstaat, eveneens vlakbij de basis, op ruim een kilometer van de Bovenstraat. Veel huizen in die straat zijn dichtgetimmerd en sloopgereed, want de gemeente Uden heeft de grond nodig voor een gigantisch nieuw industrieterrein.

In een recente regioreportage meldt het Brabants Dagblad dat nog overgebleven bewoners van de Bovenstraat zich in 'oorlogsgebied' wanen. De komst van de vredesactivisten wordt er toegejuicht: 'Die Moors mag blijven hoor. Sinds die dat huis gekraakt heeft komt de politie veel vaker door de straat'.

foto Mark Akkermans Inmiddels heeft Bovenstraat 9 tenminste één vaste bewoner: de jonge doctorandus Bestuurskunde Mark Akkerman, die afgelopen 10 december afstudeerde aan de Technische Universiteit Twente. In aanwezigheid van diverse collega-activisten en vertegenwoordigers van regionale media verdedigde Mark bij die gelegenheid zijn afstudeerscriptie, getiteld 'Ondergronds?', over het democratisch gehalte van de plaatsing van Amerikaanse kernwapens in Nederland en de rechtmatigheid ervan. De basis Volkel is de laatste waar die kernwapens (nog) niet zijn verwijderd. Mark concludeert: de plaatsingsbesluiten en de verdragen erover met de VS zijn niet democratisch tot stand gekomen; het Nederlandse kernwapenbeleid is in het algemeen illegaal. Dat premier Kok - ooit fervent tegen kernwapens - de ministers De Grave en Van Aartsen, alsmede luchtmachtchef Berlijn en Volkel-commandant Eijkelboom geen gehoor gaven aan de uitnodiging om bij Marks afstuderen te zijn kan niet verbazen: die hebben het druk met Afghanistan of met de schijn-democratische aanschaf van tachtig 'nuclear capable Joint Strike Fighters'.

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 28 februari 2002