Fusie Neag en Burgervredesteams

De Stichting Burgervredesteams Nederland (BVTN) fuseert met het NEAG, het Nederlands Expertisecentrum Alternatieven voor Geweld, gevestigd in Amsterdam. Komende 1 juli is de fusie een feit; het werk van de BVTN wordt vanaf die datum voorgezet onder de vlag van het NEAG, in de vorm van een nieuw programma: Burgervredeswerk.

Logo Burgervredesteams De BVTN werd in 1996 opgericht vanuit het Landelijk Beraad VredesOrganisaties (LBVO). Daar werd de behoefte gevoeld aan een civiele geweldloze tegenhanger van militaire interventietroepen.
Volgens BVTN-voorzitter Bram van der Lek werd zijn organisatie geïnspireerd door het VN-decennium (2001-2010) voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid. Volgens hem heeft de BVTN 'een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een groeiende bewustwording van de mogelijkheden van burgervredeswerk, van conflictpreventie, van de noodzaak van training in geweldloosheid en van internationale samenwerking'.

Logo NEAG Het NEAG is opgericht om de Cultuur van Vrede en Geweldloosheid concreet handen en voeten te geven. Naast een bestuur - weldra aangevuld met twee BVTN-ers - is er een klein kantoor met professionele medewerkers. Het kostbaarste is echter de 'NEAG-pool' van ruim 70 deskundigen en trainers die beschikbaar zijn voor diensten op het brede terrein van Alternatieven voor Geweld. Daarbij komen nog NEAGs partnerorganisaties in binnen- en buitenland. NEAG-coördinatoren zijn Anke Kooke en Arjan van der Veer.
Het NEAG en de BVTN waren al gezamenlijk betrokken bij UCP ('United Civilians for Peace'), een uitzendorganisatie van burgerwaarnemers in conflictgebieden. Voor lezers van dit blad is de UCP geen onbekende: gedurende 2002 deden in diverse edities de UCP-burgerwaarnemers Louis Bohte en Heleen ter Ellen verslag van de oorlog in Palestina.

Het werkplan voor het programma Burgervredeswerk omvat onder meer:

  • ondersteunen (in 2003) van een burgervredesteam (mogelijk het Cyprus-project, in samenwerking met het Europese netwerk 'Civil Peace Services' óf het Sri Lanka-project, in samenwerking met 'Nonviolent Peaceforce')
  • informeren over en promoten van burgervredeswerk, inclusief spreekbeurten
  • ontwikkelen van een databank/centrale voor alle Nederlandse werkers in conflictgebieden
  • organiseren van training of opleiding voor vredeswerkers.
NEAG, Vossiusstraat 20, 1071AD Amsterdam; 020-6705295 of 06-55566205; www.neag.nl

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 16 juni 2003